U trendu

Filipče: Žena zaražena koronavirusom dobro, identifikovani svi sa kojima je doputovala

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je večeras da obolela pacijentkinja od koronavirusa ima lakši oblik bolesti i da su identifikovani svi saputnici sa kojima je doputovala iz Italije.

„Obolela pacijentkinja je dobro. U dobrom je opštem stanju. Ima lakši oblik bolesti, zahvaćeno je samo jedno plućno krilo, nije potrebna ventilacija, niti neki oblik intenzivne terapije“, rekao je on na konferenciji za novinare u Vladi Severne Makedonije.

Pacijentkinja, koja je prvi potvrdjeni slučaj infekcije koronavirusom u Severnoj Makedoniji, kako je rekao Filipče, smeštena je na odelenje za izolaciju Infektivne klinike u Skoplju.

Ta 50-godišnje žena iz Skoplja je mesec dana boravila u Italiji, a jutros se vratila u Severnu Makedoniju preko Graničnog prelaza „Tabanovce“ kombijem.

Filipče je istakao da su identifikovani svi koji su putovali tim kombijem sa njom, osam putnika i vozač, kao i rodbina koja ju je dočekala.  

„Identifikovani su na dva mesta u Skoplju, zajedno sa rodbinom pacijentkinje, koja je sačekala, i na tri mesta u Strumici“, rekao je on i istakao da su već upućene ekipe epidemiologa da naprave ankete da bi doznali sa kojim ljudima su komunicirali danas u toku dana.

Na osnovu tih podataka, dodao je Filipče, večeras će svi ostati u kućnoj izolaciji pod policijskim nadzorom, kako je to predvidjeno potokolima.

Prema podacima sa koliko su ljudi kontaktirali u toku dana i koliko ima članova porodice u kući biće odlučeno da li će biri produžena kućna izolacija ili će ujutro biti prebačeni u prethodno odredjena infektivna odelenja za nadzor, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar