U trendu

Fiti: Makedonija se zadužuje više nego što zarađuje

SKOPLJE – Dinamika rasta javnog duga u Makedoniji je neodrživa, smatra predsednik Makedonske akademije nauke i umetnosti Taki Fiti u izjavi za makedonsku televiziju Sitel.

„Veliki problem predstavlja to što se država neproduktivno zadužuje“, ukazuje on. Prema njegovim rečima ovaj dug nije održiv ni srednjoročno zato što je dinamika rasta bruto domaćeg proizvoda znatno manja u odnosu na rast zadugovanja.

Predsednik MANU smatra da je bilo velikih zaduživanja u neproduktivne investicije. „Vlada mora da bude opreznija. Ona se žali na dugovanja prethodnih vlasti, ali nastavlja da emituje državne obveznice“, dodaje Fiti.

O povećanju makedonskog duga upozorila je i Svetska banka, jer prema njihovim procenama ovaj dug će do kraja godine dostići vrednost od 50 odsto makedonskog BDP-a.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond su smanjile projekcije za rast bruto domaćeg proizvoda. Prognoze Svetske banke su da će ovogodišnji rast makedonske ekonomije dostići 2,5 procenata, dok su prognoze MMF-a da će taj rast biti 1,6 procenata, za razliku od predviđanja makedonskih vlasti od 3,2 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.