U trendu

Formirati regionalni sud za ratne zločine u cilju pomirenja

Značaj hapšenja Ramuša Haradinaja, po Interpolovoj poternici, koju je raspisala Srbija, je pre svega neophodno rasvetliti zločine koji su se dogodili tokom ratova 90-tih da bi se došlo do istinskog pomirenja , ocenjuju Politikolozi bez granica predlažući formiranje Regionalnog suda za ratne zločine.

U svrhu pomirenja je, kako podseća organizacija u saopštenju, osnovan Tribunal u Hagu, ali su u njegovom radu zabeležene mnoge pravne nepravilnosti usled političke subjektivnosti nosioca pravnog procesa.

„Ovaj Tribunal je svojim jednostranim presudama stavio mnoge zločine nerasvetljenim i na taj način značajno usporio proces pomirenja. Jedina zemlja u regionu koja se ozbiljno uhvatila u koštac sa rasvetljavanjem zločina iz ratova 90-tih jeste Republike Srbije i njen Sud za ratne zločine“, smatraju Politikolozi bez granica.

Politikolozi bez granica se zalažu za formiranjem Regionalnog suda za ratne zločine koga bi sačinjavali pravni eksperti svih zemalja regiona, odnosno pravnici od integriteta.

Na taj način, kažu, bi se pokazalo da je region zapadnog Balkana spreman da krene ka istinskom putu pomirenja koji će i dalje doprineti ekonomskom razvoju kao prioritetu.

„Da li će Haradinaj biti izručen Srbiji ili ne, nije pitanje od krunske važnosti, već je važno pokrenuti inicijativu čiji će krajnji cilj biti raščisćavanje sa prošlošću, odnosno doći do konkretnih rezultata vezanih za rasvetljavanje sudbine na hiljade nestalih i ubijenih, posebno na teritoriji naše južne pokrajine“, zaključuju Politikolozi bez granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.