U trendu

Glavašu peti put skinut imunitet zbog sudjenja

Sabor Hrvatske danas je ukinuo poslanički imunitet Branimiru Glavašu, kome Vrhovni sud u drugostepenom postupku treba ponovo da sudi zbog ratnog zločina protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

Za ukidanje imuniteta glasao je i sam Branimir Glavaš, koji je rekao da je reč o montiranom procesu koje je pokrenulo nekadašnje vodjstvo njegove bivše stranke, Hrvatske demokratske zajednice.

„Žrtva sam obrnute lustracije branitelja i svih koji su, na čelu s Franjom Tudjmanom, simbol stvaranja hrvatske države“, rekao je Glavaš.

Zahtev za skidanje imuniteta podnelo je Državno tužilaštvo. Ovo je peti put u poslednjih deset godina da se Glavašu skida imunitet zbog sudskih postupaka za ratne zločine u Osijeku.

Budući da mu je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu od osam godina zatvora zbog ratnog zločina i slučaj vratio na novo odlučivanje Vrhovnom sudu, Glavaš je mogao da se kandiduje za poslanika. U Saboru je jedan od ukupno dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB).

Protiv osnivača HDSSB sada je, medjutim, na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je osudjen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao „Garaža“ i „Selotejp“.

Do odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gde je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Branimir Glavaš je prvostepeno osudjen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile  prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju pravosnažne presude Glavašu, medju ostalim, naveo da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene nakon medjunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemedjunarodnih oružanih sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.