U trendu

Glavna tužiteljka BiH razgovarala sa majkom ubijenog Davida Dragičevića

 Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, sastala se danas u Sarajevu sa glavnom tužiteljkom BiH Gordanom Tadić, kao i njenom zamenicom Ozrenkom Nešković, koja sa svojim timom vodi istragu o smrti mladića.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi u okviru predmeta stradanja Davida Dragičevića u martu 2018. godine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Dodaje se da je Suzana Radanović upoznata sa aktivnostima Tužilaštva Bosne i Hercegovine posle preuzimanja predmeta iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci i Posebnog odeljenja Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u aprilu ove godine.

„S obzirom na to da je Sud Bosne i Hercegovine krajem jula doneo rešenje kojim su odbili dati saglasnost na izjavu glavne tužiteljice Gordane Tadić o nepreduzimanju krivičnog gonjenja Suzane Radanović, Radanovićeva će tokom današnjeg dana dati svoj iskaz u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u svojstvu svedoka – oštećene u navedenom predmetu“, saopšteno je iz Tužilaštva.

U ovom predmetu, dodaje se, Tužilaštvo BiH aktivno preduzima radnje dokazivanja u više segmenata u cilju otkrivanja svih propusta koji su doveli do neefikasne istrage stradanja Davida Dragičevića, o čemu je nedavno i Ustavni sud BiH doneo odluku, utvrdivši povredu ustavnih prava roditelja Davida Dragičevića na efikasnu istragu.

„Intenzivan rad na ovom predmetu se nastavlja, preduzima se više istražnih radnji i rezultati preduzetih aktivnosti će biti vidljivi u javnosti u narednom periodu“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dvadesetjednogodišnji David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronadjeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa „Pravda za Davida“ na banjalučkom Trgu Krajine organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu mladića.

Roditelji su ekshumirali Davidovo telo u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima gradjana koji su ih podržavali.

Oni od samog početka tvrde da su u otmicu i ubistvo njihovog sina umešani pojedini pripdanici MUP RS.

U Sarajevu će se sutra održati protestni skup „Pravda za Davida i Dženana“.

Porodice ubijenih mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke i Dženana Memića iz Sarajeva godinama se zajednički bore kako bi institucije privele pravdi odgovorne za smrt njihovih sinova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.