U trendu

Godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas je obeleženo stradanje vojnika JNA na današnji dan 1992. godine prilikom povlačenja iz Sarajeva.

Delegacija Repubike Srpske koju je predvodio predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i porodice stradalih vojnika upalili su sveće i položili bele ruže na mesto stradanja vojnika JNA.

Čubrilović je izjavio da je tužno to što ni posle 24 godine nema nikakvih podataka o odgovornim za taj zločin nad nedužnim mladim vojnicima koji su pokušali da po dogovoru odu iz Sarajeva.

„Treba da odgovaraju oni koji su dužni, jer su togj dana počinili zločin nad Srbima, Hrvatima, Muslimanima, Albancima. Ti ljudi nikome ništa nisu bili krivi. Pošli su poštujući sporazum koji je odborila i medjunarodna zajednica. Očekujemo da se ovo mesto trajno obeleži spomen-pločom, gde će biti napisana njihova imena“, rekao je Čubrilović.

On je ocenio da „bez pomirenja nema napretka, a bez napretka nema smisla živeti na ovim prostorima“.

Iako je bio sklopljen sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva, 2. i 3. maja je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napadnuta vojna kolona u kojoj su, po podacima srpske strane, ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Bošnjačka strana tvrdi da je tada ubijeno šest ili sedam vojnika JNA.

Napad su izvršili pripadnici Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki i Patriotske lige.

Željko Pantelić, poručnik JNA, koji je bio u koloni 3. maja 1992. godine, rekao je da je sve bilo dogovoreno za povlačenje JNA iz Sarajeva.

„Koloni je presečen put i napadnuta je. Niko iz te kolone nije metka opalio. Jednostavno, imali su naredjenje da ne pružaju nikakav otpor zbog toga što je taj pokret bio najavljen i pod patronatom UN i Saveta bezbednosti. General (Luis) Mekenzi je vodio kolonu, on nije znao da je kolona prekinuta i oni su radili šta su hteli s ljudima  –  one koje nisu ubili, jednostavno su zarobili“, rekao je Pantelić.

Pola sata pre dolaska delegacije iz RS, cveće kod mosta Drvenija, u blizini Dobrovoljačke ulice, položili su pripadnici „Zelenih beretki“, sa zastavama Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane.

Njima se pridružio i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Po pisanju sarajevskih medija, predstavnik „Zelenih beretki“ Hasan Dolovac je rekao da je ta organizacija spremna da dogodine, zajedno sa delegacijom RS, položi cveće za stradale vojnike JNA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.