U trendu

Goldštajn otkriva ko stoji iza teksta u Džeruzalem Posta

ZAGREB – Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kaže da, iza teksta objavljenog u Džeruzalem Postu o hrvatskom revizionizmu i Jasenovcu, zvanično potpisanog sa David Goldman, koji je, čini se, izmišljena ličnost – postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan sa istoričarkom Blankom Matković.

Goldštajn je u opširnom intervjuu za hrvatski portal Index, rekao da je Goldman navodno Australijanac, za kojeg u tamošnjoj jevrejskoj zajednici niko ne zna, da na njegovom vebsajtu nema adrese, nema e-maila, nema telefona tog centra.

„Niko nikad tog čoveka nije video ni uživo niti na internetu u poslednjih godinu i po dana, od početka pandemije. Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proleća 2020. godine. Dakle, 99,9 posto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan, pa su u svojim izjavama prošle sedmice sugerisali da se radi o lažnjaku“, ukazao je Goldštajn.

Džeruzalem post se izvinio Godštajnu zbog pomenutog članka u kojem je napadan i izvređan zbog njegovog bavljenja žrtvama u Jasenovcu, odnosno da nekim svojim izjavama ugrožava sećanja na holokaust.

Govoreći o istoriji hrvatskog istorijskog revizionizma, Godštajn je na pitanje kada je počelo to prekrajanje, u ovom slučaju jasenovačke istorije, rekao da u osnovi „stoji teza da NDH nije bila zločinačka i izdajnička tvorevina (kao što jeste bila), nego država hrvatskog naroda koju je valjalo braniti od neprijatelja“.

Stoga je, ističe, trebalo negirati i strahote Jasenovca.

„U revizionističkom/proustaškom narativu, Jasenovac kao logor gotovo da nije postojao ili je bio samo logor za prevaspitavanje, nije bio mučilište, ali ni oporavilište. To je za njih bio jedan strogi logor u koji su dolazili politički protivnici NDH“, kaže Goldštajn.

Ističe da su tela žrtava jasenovačkog logora masovno uništavana i da o tome postoji niz svedočenja preživelih logoraša, kao i ustaša.
„U Gradini, na desnoj obali Save, gđe se tokom rata najviše ubijalo i pokopavali leševi, napravljene su u aprilu 1945. svojevrsne rešetke na koje su stavljani leševi i polivani naftom. Na tome je radilo 500 ljudi. Danima su jasenovacki zatočenici s leve obale gledali velike lomače na drugoj obali. Uglavnom, nepoznat broj leševa je uništen i pretvoren u prah i pepeo, što je delom bacano u Savu. Britanska je avijacija 16. aprila nadletala Jasenovac i snimala te pozicije, jasno se vide otkopane masovne grobnice, puteljci koji vode prema Savi“, naveo je on.

Goldštajn napominje da su nacisti, odnosno pripadnici specijalnih jedinica Ajnsatgrupe (Einsatzgruppe) još od 1943, kad su shvatili da gube rat, počeli masovno uništavanje ostataka žrtava u logorima smrti.

„Izradili su i drobilicu kostiju koja izgleda kao neka mala mešalica za beton, a funkcioniše kao mlin za orahe“, naveo je Goldštaj i dodao da se ta akcija zvala „Aktion 1005“.

Ukazao je i da je način na koji su ustaše spaljivali leševe u Jasenovcu, istovetan načinu koji su nacisti primjenjivali od 1941. godine u S S S R-u.

Za Franju Tuđmana kaže da je tvrdio da je nezavisna država „ostvarenje najvišeg ideala hrvatskog naroda“.

„Iako je Tuđman želeo da se distancira od ustaštva, ipak je tvrdio da NDH ‘nije bila samo fašistička tvorevina, već i izraz vekovnih težnji hrvatskoga naroda za samostalnom državom'“.

Time je, ističe Goldštajn, otvorio brešu relativizaciji zločinačkog karaktera NDH, pa su najednom i ustaše postali „dobri momci, ali eto možda su se ponekad zaigrali, pa ubili nekoga koga nije trebalo“.

O poistovećivanju hrvatskih branitelja sa ustašama, on kaže da je to direktna posledica svega što je prethodno govorio.

„Eto, i priča o ‘za dom spremni’ nije smela da ostane do današnjeg dana, nije se razrešila, a s ovom vladom i nema puno šanse da se razreši“, rekao je Godštajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.