U trendu

GR: Prespanski sporazum i danas na Odboru parlamenta

ATINA – U Odboru za bezbednost i spoljnu politiku grčkog parlamenta danas će biti nastavljena debata o nacrtu zakona za ratifikaciju i stupanje na snagu Sporazuma iz Prespe.

Prema najavama predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa, Odbor će pripremiti izveštaj, a nakon toga, u sredu i četvrtak o nacrtu zakona debatovaće se na plenarnoj sednici u grčkom parlamentu, prenosi MIA.

U jučerašnjoj debati u Odboru za bezbednost i spoljnu politiku govorili su svi poslanici i ponovili pozicije svojih stranaka. Oni koji su „za“ govorili su o pozitivnim aspektima Sporazuma, dok su oni koji su „protiv“ objašnjavali zašto neće glasati za ratifikaciju sporazuma između Grčke i Makedonije.

Poslanici iz redova Nove demokratije smatraju da je ovaj sporazum štetan za interese Grčke.

Jorgos Kumucakos iz Nove demokratije istakao je da će istorija zapisati sve one koje budu glasale „za“ i one koje će reći patriotsko „ne“ za ratifikaciju Prespanskog sporazuma.

Prema rečima Kumucakosa, Sporazum iz Prespe omogućava građanima severnog suseda da se nazivaju „Makedoncima/građanima Severne Makedonije, da se upotrebljava termin ‘nationality’ umesto ‘citizenship’, omogućava se slobodna upotreba termina „MK“ i „MKD“, priznanje makedonskog identiteta…

Odbor za nacionalnu odbranu i spoljnu politiku čini 56 člana – 27 iz redova vladajuće SIRIZA, 14 iz opozicione Nove demokratije, četiri iz Demokratske alijanse-PASOK, tri iz redova ektremno desničarske Zlatne zore, isto toliko iz Komunističke partije Grčke i po jedan predstavnika iz redova Nezavisnih Grka, Savez centralista i Reka, kao i još dva nezavisna poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.