U trendu

Grabar-Kitarović: Deklaracija o jeziku marginalna

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je danas u Splitu da je Deklaracija o zajedničkom jeziku marginalna stvar.

„Ja mislim da je ta deklaracija sasvim marginalna stvar o kojoj uopšte ne treba raspravljati jer taj nekakav zajednički jezik bio je politički projekat koji je umro zajedno s bivšom Jugoslavijom i ona se više nikada neće ponoviti“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Splitu, prenela je agencija Hina.

Sličnu izjavu dao je u sredu i premijer Hrvatske Andrej Plenković. On je izjavio da na Deklaraciju ne treba trošiti reči.

„Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definisan Ustavom i jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. Za mene je to jedino bitno“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

U Sarajevu je u četvrtak zvanično predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku u kojoj se jezik ne imenuje, već se tvrdi da je jezik zajednički gradjanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U Deklaraciji piše da se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji „koristi zajednički, standardni jezik policentričnog tipa“, kao i da „četiri naziva za standardne varijante ne znači da su to i četiri različita jezika“.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je podržalo oko 200 ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.