U trendu

Grabar-Kitarović: Inicijativa o pozdravu na nivou provokacije

Inicijativa da se pozdrav „Za dom spremni“ uvede kao zvanični pozdrav u Oružane snage Hrvatske neozbiljna je, neprihvatljiva i na nivou provokacije, saopšteno je danas nezvanično iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Inicijativa je toliko neozbiljna da ne zaslužuje zvanično reagovanje, prenela je Hina nezvanične navode iz kabineta hrvatske predsednice.

Peticija na internetu, u kojoj se od predsednice Hrvatske i predsednika Hrvatske demokratke zajednice Tomislava Karamarka traži da izmenama Zakona o hrvatskoj vojsci uvedu pozdrav „Za dom spremni“ u zvaničnu vojnu upotrebu, pokrenuta je na inicijativu nekadašnjeg zapovednika obrane Vukovara Branka Borkovića – Mladog Jastreba, a ona, po tvrdnjama organizatora, do sada ima oko 3.200 potpisa.

Među potpisnicima se navode akademici Josip Pečarić i Stanko Popović, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, bivši direktor Hrvatskog instituta za povijest Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i drugi.

Autori peticije tvrde da je pozdrav „Za dom spremni“, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio zvanični pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav te da bi se njegovom službenom upotrebom negovali h

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.