U trendu

Grabar-Kitarović iznenadjena madjarskom blokadom hrvatskog članstva u OECD

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je neugodno iznenadjena odlukom Madjarske da ne podrži članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Madjarsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće podržati hrvatski zahtev za članstvo u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsedniku uprave te kompanije Zoltu Hernadiju.

„Neugodno sam iznenadjena stavom Madjarske i o tome ću razgovarati s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsednikom (Janošom) Aderom. Postaviću to pitanje na sto da malo dublje to raspravimo“, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu koji će biti emitovan na N1 u nedelju, a prenela je agencija Hina.

U saopštenju koje je u petak prenela madjarska agencija MTI, Budimpešta je navela da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsedniku uprave MOL-a Zoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja podrške hrvatskoj kandidaturi.

„Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rešivi kao INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rešavanju svega toga“, rekla je hrvatska predsednica.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojem se zbog toga sudi, podmitio s 10 miliona evra prilikom prodaje udela INA-e.

Madjarska najava uskraćivanja podrške hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u usledila je nakon slovenačke najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje medjunarodno pravo jer ne želi da sprovede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenačkoj granici.

„Ne mislim da bi ova arbitraža trebalo da određuje slovenački stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Šengena“, rekla je hrvatska predsednica.

Ocenila je da su odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu pozitivniji nego samo to pitanje „o kojem se neprestano govori“.

Ona je dodala da „preko milion Slovenaca posećuje Hrvatsku obalu i rado su vidjeni gosti“, a dodala je „Isto je s Madjarima“.

Trenutno OECD ima 35 država članica, ekonomski najrazvijenijih država sveta, a Hrvatska je o svojoj nameri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine.

Od zemalja EU koje još nisu članice te organizacije, nameru da se priključe imaju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, a od država van Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.