U trendu

Grabar-Kitarović napokon povukla dobar potez

Hrvatski portal Index.hr ocenio je danas da je dobra odluka predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da penzionisanog admirala Davora Domazeta Lošu razreši članstva u njenom Savetu za domovinsku bezbednost, jer je Domazet Lošo, smatra portal, „hodajuća blamaža“ za Hrvatsku.

Stoga, napominje, Domazet Lošo „ne sme imati nikakvu poziciju unutar bilo koje relevantne državne institucije“.

„Nakon dve i po godine mandata dočekali smo i taj dan – predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović povukla je jedan dobar potez“, piše Index.hr povodom njene najave da će, čim se s Malte vrati u Hrvatsku, s pozicije svog savetnika u Savetu za domovinsku bezbednost smeniti Domazeta Lošu zbog, kako je prvobitno rekla, neprimerenih izjava.

Kasnije je, primećuje portal, bila mnogo preciznija i navela da su to “ratnohušačke izjave prema susedima“ što, ocenjuje Index.hr, i jesu.

„Reč je o Lošinim morbidnim fantazijama o tome kako Hrvatska vojska može u 48 sati osvojiti Ljubljanu, što je izrečeno u kontekstu arbitražne presude o razgraničenju o kojoj se spore Hrvatska i Slovenija“, navodi Index.hr.

Dodaje da je Domazet Lošo godinama poznat po izjavama koje „nemaju veze s mozgom“, kao i po širenju teorija zavere i „besmislenim blebetanjem o geopolitici“.

„Od svih njegovih bisera vredi, na primer, podsetiti na onaj o tome da se teroristički napad u Parizu, u novembru 2015. uopšte nije dogodio“, naglašava portal.

Index.hr smatra da je to već bio dovoljan razlog da hrvatska predsednica smeni Domazeta Lošu i da Grabar-Kitarović nije ni trebalo da ga imenuje na službenu poziciju u predsednički savet.

„Grabar Kitarović je uklanjanjem Domazeta Loše sa savetničke pozicije na Pantovčaku ispravila vlastitu grešku, ali s obzirom na to koliko ih je počinila (mnogo), a onda ih nije ni pokušala ispraviti, ovaj potez treba pozdraviti“, navodi portal.

Ipak, upozorava, ne treba imati iluzije da je hrvatska predsednica „ođednom doživela nekakvo prosvetljenje jer je jasno da su za Lošinu smenu najviše zaslužni SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević i mediji“.

Primećujući da se predsednica potrudila i da reaguje na vest o smrti publiciste i istoričara Slavka Goldštajna na „primeren način“, portal zaključuje da je moguće da ona polako počinje da se priprema za predstojeću kampanju za drugi mandat na Pantovčaku, te da je shvatila da „napokon mora da smanji svoju impresivnu proizvodnju gafova u jedinici vremena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar