U trendu

Grabar-Kitarović odlikovala Gotovinu i Makrača

ZAGREB – Predsednica Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastitu inicijativu „Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom“ penzionisane general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, saopštio je Kabinet predsednice.

Grabar Kitarović je na predlog potpredsednika Vlade i ministra odbrane donela je odluke o odlikovanjima, unapređenju i pohvalama za jedann broj pripadnica i pripadnik OSRH, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica će 5. avgusta, povodom 23. godišnjice vojno-policijske operacije „Oluja“ u kojoj su proterani krajiški Srbi, u Kninu uručiti odlkovanja generalima, inače, bivšim hrvatskim optuženicima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Gotovina je, naime, u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. u haškom tribunalu osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, dok je preostali član hrvatske „trojke“, general Ivan Čermak, oslobođen krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Hrvatske generale Tribunal u Hagu je novembra 2012. na volšeban način oslobodio krivice po svim tačkama optužnice i predložio njihovo momentalno puštanje na slobodu.

Gotovina i Markač su oslobođeni krivice po svim tačkama na osnovu nalaza Žalbenog veća haškog tribunala da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile.

Predsedavajući Veća, sudija Teodor Meron rekao tada da je da žalbeno veće delimično prihvata žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada – Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac – bili protivpravni.

Veće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija.

Uoči izricanja presude, Koordinacija veteranskih udruženja grada Zagreba proglasila Gotovinu i Markača junacima Domovinskog rata.

Prvostepene presude Gotovini i Markačcu na 24, odnosno 18 godina ztvora izrečene su za ratni zločin počinjen tokom i posle akcije „Oluja“ 1995. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je komandovao „Olujom“, i Markač, kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz samoproglašene Republike Srpske Krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva, od početka avgusta do kraja septembra 1995.

Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle „Oluje“.

U žalbama odbrane su tražile da Gotovina i Markač budu oslobođeni, tvrdeći da je Oluja bila legitimna vojna operacija za reintegrisanje okupiranog područja u sastav Hrvatske, a da je srpsko stanovništvo napustilo teritoriju u okviru evakuacije koju je organizovalo njihovo vođstvo na čelu sa Milanom Martićem.

Prema navodima optužnice, Gotovina je odgovoran za ubistvo najmanje 150 Srba i progon njih više od 150.000.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike