U trendu

Grabar Kitarović pisala genseku UN zbog presude Šešelju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je razočarenje prvostepenom presudom Haškog tribunala Vojislavu Šešelju u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

U pismu objavljenom danas na vebsajtu predsednice Hrvatske, izražava se zabrinutost zbog „dugoročne štetnosti“ takve presude Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Grabar Kitarović rekla je da oslobadjanje Šešelja kao simbola progona i etničkog čišćenja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini predstavlja nepoštovanje žrtava i njihovih patnji.

„Ova presuda je vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti sprovodjenjem genocida i etničkog čišćenja na osnovu nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškaške propagande“, navodi Grabar Kitarović u pismu koje je juče upućeno generalnom sekretaru UN.

Grabar Kitarović je navela da je presuda Šešelju u hrvatskoj javnosti izazvala konsternaciju, ali i „duboko razočaranje u sam MKSJ, koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu medjunarodnog javnog i krivičnog prava“.

„Ono će, isto tako, negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savet bezbednosti UN osnovao“, navela je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da je u oktobru 2015. tadašnji predsednik Tribunala Teodor Meron Savetu bezbednosti uputio pismo u kom je izvestio o ozbiljnom propustu Srbije da poštuje svoje medjunarodne obaveze, jer nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih pred Tribunalom zbog zastrašivanja i potkupljivanja svedoka u slučaju Šešelj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.