U trendu

Grabar-Kitarović: Susret s Anom Brnabić u Berlinu bio izvrstan

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Berlinu da je njen prvi susret sa srpskom premijerkom Anom Brnabić bio „izvrstan“.

„Naš prvi susret je bio izvrstan, to moram da kažem bez obzira šta će ko da kaže u Hrvatskoj“, rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Berlinu, prenosi Hina.

Po okončanju trodnevnog Privrednog foruma u organizaciji lista Zidojče cajtung, na kojem je učestvovala i srpska premijerka, Grabar-Kitarović je rekla da je „Ani Brnabić veoma stalo do budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa“ i da se „nada da će nastaviti u tom pravcu kako bi rešavali goruća pitanja na području jugoistočne Evrope“.

Predsednica Hrvatske je kazala da je s Brnabić razgovarala i o projektu obnove železničke pruge od Zagreba do Beograda.

Dodala je da bi za proces pomirenja bilo dobro kada bi predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj i poslanik Hrvatskog sabora Milorad Pupovac došao na komemoraciju u Vukovar.

„Ja bih na njegovom mestu to učinila“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je ocenila kao „uspešan“ svoj boravak u Berlinu, gde je razgovarala i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Imala sam vrlo uspešne razgovore s Angelom Merkel o otvorenosti Hrvatske za investicije. A razgovarale smo i o projektu budućnosti Europske unije“, navela je Grabar-Kitarović.

Kazala je i da ima podeljena osećanja o ideji zajedničke evropske vojske koju podržavaju Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

„Ne znam kako bi to izgledalo, s obzirom da je većina zemalja Evropske unije i u članstvu NATO. A bojim se i reakcije SAD“, rekla je Grabar-Kitarović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.