U trendu

Gradjani Djevdjelije na referendumu odlučuju da li žele rudnik

Gradjani Djevdjelije izjasniće se na referedumu 23. aprila da li žele da u toj opštini na jugoistoku Makedonije budu otvoreni rudnici zlata.

To je odlučila opštinska skupština Djevjdelije nakon što je gradjansko udruženje „Spas za Djevdjeliju“ pokrenulo kampanju protiv otvaranja dva rudnika za koja se trenutno obavljaju geološka istraživanja na planini Kožuv.

Kako prenosi Televizija Telma, u tom udruženju smatraju da bi otvaranje rudnika izazvalo ekološku katastrofu na području djevjelijske opštine i da bi dovelo do pojave kancerogenih oboljenja.

Jedan od najglasnijih pobornika čiste Djevdjelije Angle Nakov najavio je žestoku borbu da grad ostanje nezagadjen i protiv pretvaranja tog poljoprivrednog područja u rudarsko. Kako je istakao, u Španiji je pre 12 godina sprečen pokušaj da se otvori takav rudnik koji truje okolinu.

„U Evropi nigde ne postoji takav rudnik otvorenog tipa koji koristi cijanid u preradi“, istakao je Nakov.

Gradonačelnik Djevdjelije Ivan Frangov ističe da niko normalan neće dati koncesiju za eksploataciju zlata.

Prema njegovim rečima, koncesije za geološka istraživanja su poželjne da se zna kakvim bogatstvom raspolaže zemlja, ali to ne znači da će biti dozvoljena eksplotacija.

„Koncesija za otvaranje rudnika neće biti data nikom. Mi ovim referendumom stopiramo proces još pre nego što počne, zato što kad ima jasan stav Opštine Djevdjelija kada nam neko, uslovno, zatraži koncesiju za eksplotaciju, odgovor će biti ne“, rekao je Frangov.

Dve kompanije su od makedonske vlade dobile koncesije za geološko ispitivanje zemlje na lokacijama Konjska reka i Konjsko kod Djevdjelije. Za tri godine, koliko obavljaju istraživanja, pokazalo se da je zemljište bogato zlatom i da ga ima mnogo više nego u Rudniku „Ilovica“ na području susedne Strumice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike