U trendu

Grčka: 32 državljanina Turske presretnuta na Egejskom moru tražiće azil

Tridesetdva državljanina Turske, koje je Obalska straža Grčke našla na gumenom čamcu na Egejskom moru u blizini zapadne obale Turske, „nameravaju da traže azil u Grčkoj“, rekli su danas izvori u Ministarstvu za migraciju u Atini.

Po izveštajima medija, to su sve turski zvaničnici, protivnici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Čamac s državljanima Turske primetio je grčki patrolni brod u noći izmedju 14. i 15. decembra kod ostrvu Inuse“ u Egeju, izjavila je za AFP jedna službenica Obalske straže.

Prevezeni su na ostrvo Hios „da bi bili registrovani i identifikovani“, dodala je ona.

Hios je jedno od pet grčkih ostrva na Egeju gde se na putu ka drugim zemljama Evrope registruju i identifikuju migranti i izbeglice koji dolaze iz Turske.

Po izvoru u Ministarstvu, 32 državljanina Turske „nameravaju da u ponedjeljak grčkim vlastima podnesu zahtev za azil“.

Lučka policija je na čamcu uhapsila jednog čoveka, pretpostavlja se prevoznika, koji je verovatno Turčin, kaže Ministarstvo.

Mnogi državljani Turske su posle pokušaja puča protiv Erdogana u julu 2016. godine tražili azil u Grčkoj i drugim evropskim zemljama.

Početkom januara, grčki sudovi odbacili su zahtev Ankare za izručenje osam turskih oficira koji su stigli u Grčku nekoliko sati posle tog pokušaja državnog udara.

Taj slučaj je zatrovao odnose dve susedne zemlje, a turski predsednik je to ponovo pomenuo u razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom tokom posete Atini početkom decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar