U trendu

Grčka će se izjasniti o izručenju jednog od ubica Brisa Tatona

Dejanu Puzigaći, osuđenom u odsustvu 2009. godine u Beogradu za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, danas je određen pritvor u Grčkoj gde je uhapšen krajem prošle nedelje i čeka se odluka o francuskom zahtevu za njegovo izručenje, rekao je danas jedan sudski izvor.

Puzigaća (34) je prerušen u monaha priveden na aerodrom u Atini, gde je došao iz Tajlanda. On je danas pre podne izveden pred ekstradicionog tužioca koji je primio na znanje francuski zahtev i odredio mu pritvor u atinskom zatvoru Koridalosu. 

Puzigaća se smatra jednim od četvorice organizatora linča francuskog navijača i u roku od dvadeset dana će ga saslušati savet sudija koji će dati prvo mišljenje o francuskom zahtevu za izručenje. Zatim će ministar pravde doneti konačnu odluku.

Puzigaća je poslednji iz grupe osuđenih koji je bio u bekstvu. Za njim je raspisana poternica preko Interpola zbog saučesništva u ubistvu Tatona.

Tatona (28) je grupa navijača fudbalskog kluba Partizan pretukla 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice beogradskog tima i francuskog Tuluza. Taton je od povreda umro 12 dana kasnije, 29. septembra 2009.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je zatvorske kazne četrnaestorici osuđenih za ubistvo. Kazne za Đorđa Prelića i Dejana Puzigaću, sa prvostepenih 35 i 32 godine zatvora, na 15 i 14 godina zatvora. Kazne su smanjene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno osuđeni na po 30 godina zatvora.

Francuski advokat roditelja Brisa Tatona Gi Debuison pozdravio je hapšenje i rekao da je to  „odlična vest“. On je zatražio da se vodi jedan sudski postupak sa još jednim od osuđenih, koji je uhapšen u Španiji 2013.

Đorđe Prelić, koji je takođe bio osuđen u odsustvu, treba početkom oktobra da se pojavi pred srpskim sudom u ponovljenom postupku, rekao je Debuison.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar