U trendu

Grčka: Početak uskršnjeg posta obeležen karnevalom

NAUSA – Proleće je u Grčkoj i ove godine otpočelo živopisnim karnevalima koji najavljuju početak Uskršnjeg posta.

Ova tradicija koja seže vekovima unazad, poštuje se u mnogim selima širom severne Grčke, a prepoznatljivom je čine bubnjevi, frule i – maske.

U Nausi koja se nalazi oko 500 kilometara severno od Atine, gradiću nekada pozantom po tekstilnoj industriji, održava se čuvena parada „vojnika i nevesti“. Lokalni muškarci svih uzrasta nose crveno-bele gipsane maske, od kojih je svaka drugačije ukrašena.

„Postoji čitav obredni aspekt u tome kako se oblači haljina,“ kaže Aristidis Tosios, predsednik folklornog kluba „Vojnici i neveste“.
Okupljanje je praćeno tradicionalnim instrumentima poput zurli i bubnjeva. Povorka od kuće do kuće, a plesač izlazi na balkon i pozdravlja ih tri puta, podižući ruke. Zatim izlazi iz kuće, prekrsti se i, skočivši tri puta, pozdravlja predstavnika trupe, piše AP.
Dva sata vožnje odatle na istok, učesnici u proslavi u selu Sohos nose kozje i jagnjeće kože sa zvonima oko struka i maskama sačinjenim od metar visoke formacije prevučene trakama na koju je zakačen lisičji rep, i vode procesiju kroz grad uz zvuke tradicionalne muzike, a zatim plešu.
Nošnju mogu nositi svi – muškarci i žene, odrasli i deca.

Muškarci, međutim, nose najteža zvona, njih pet vezano oko struka, težine od 18 do 20 kilograma.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike