U trendu

Grčka policija počela da priznaje makedonske pasoše

ATINA – Grčka granična policija počela je da prihvata pasoše građana Severne Makedonije, te na ulazu i izlazu iz Grčke da stavlja pečat na putnim ispravama na kojima na makedonskom, engleskom i francuskom jeziku piše da je „pasoš u vlasništvu Republike Severne Makedonije“, prenosi MIA.

List koji je do sada bio namenjen državljanima Severne Makedonija koji su ulazili na teritoriji Grčke i na kome je grčka policija stavljala pečat o ulazu i izlazu iz zemlje više nije u upotrebi.

Ova mera stupila je na snagu pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke poslalo cirkularni dopis grčkim institucijama u kome se navodi da je u skladu s Prespanskim sporazumom novo ime severnog suseda Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija, i da se ono upotrebljava u oficijelnoj komunikaciji grčkih institucija na bilateralnom i međunarodnom nivou.

Građani Severne Makedonije do sada su ulazili i napuštali grčku teritoriju s posebnim listom na kome je grčka policija stavljala pečat jer nije priznavala ustavno ime države „Republika Makedonija“ koje je stajalo na pasošima makedonskih državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.