U trendu

Grčka poziva zemlje EU da ne zatvaraju granice do 6. marta

Grčka je zatražila od svih svojih evropskih partnera da ne zatvaraju granice do 6. marta, kada je predvidjeno održavanje samita EU-Turska, i zapretila da će u protivnom blokirati usvajanje zaključaka sa sadašnjeg samita u Briselu, rekao je danas izvor iz grčke vlade.

Samit koji se danas završava u Briselu posvećen je pitanju migranata, kao i izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

„Tražimo jednoglasnu odluku o tome da nijedna država neće jednostrano zatvoriti svoje granice do 6. marta… u protivnom grčka vlada neće prihvatiti zaključni tekst sa sadašnjeg samita“, rekao je taj izvor.

Zbog priliva od više od milion izbeglica i migranata u Evropu prošle godine neke evropske zemlje uvele su restrikcije ulazaka na svojim granicama.

Grčka, koja je glavno mesto ulaska migranata, koji preko Turske i Egejskog mora stižu do grčkih ostrva, strahuje da će hiljade migranata biti blokirano na njenoj teritoriji ako se uvedu jednostrane restrikcije.

Od jutros Austrija je počela da primenjuje ograničenje od 80 tražilaca azila dnevno i 3.200 migranata u tranzitu.

„Ako Austrija zatvori svoje granice biće domino efekat prema nama“, rekao je grčki izvor.

Taj izvor je dodao da se nemačka kancelarka Angela Merkel obavezala da neće promeniti svoj stav do 6. marta i Grčka poziva druge zemlje članice da postupe na isti način.

Evopska unija će početkom marta održati poseban sastanak sa Turskom o izbegličkoj krizi s ciljem da se brzo sprovede akcioni plan EU-Turska prema kome Turska treba da zaustavi dolazak izbeglica u Uniju, a zauzvrat dobija pomoć od tri milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.