Grčka: Prevrnuo se čamac s migrantima

Grčka obalska straža spasila je šest osoba, dvojica muškaraca su se utopila, a najmanje pet osoba je nestalo u Egejskom moru kada se prevrnuo čamac sa migrantima u blizini ostrva Lezbos.

Potraga za nestalima je u toku, a Obalska straža obaveštena je o događaju nakon što je ribarski brod jutros pokupio jednu osobu u blizini istočne obale ostrva, dok je druga osoba uspela da dopliva do ostrva.

Dvoje spasenih rekli su grčkim vlastima da su bili u čamcu koji je prevozio 15 osoba kada se prevrnuo.

Grčka obalska straža saopštila je da je od petka ujutro do ponedeljka spasila 877 osoba tokom 30 spaslačkih operacija u blizini ostrva Lezbos, Hios, Samos i Kos, a taj broj ne uključuje nekoliko stotina migranata koji su samostalno uspeli da dođu do ostrva, uglavnom gumenim čamcima.

Grčka se suočava sa velikim prilivom izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji dolaze na ostrva preko Turske, a u ovoj godini je 160.000 migranata prešlo iz Turske u Grčku.

Grčka vlada je iznajmila trajekt za prevoz migranata sa ostrva do glavne luke Pirej kod Atine usled turističke sezone kada je teško nabaviti karte za redovne linije trajekta.

Trajekt sa 2.500 izbeglica stigao je u ponedeljak ujutro u Pirej, dok je nekoliko hiljada migranata ostalo na ostrvima.

(Beta)

Ostavite komentar