U trendu

Grčka vlada: Detaljna debata o Prespanskom sporazumu

ATINA – Grčka vlada je danas saopštila da se neće ići sa brzim postupkom ratifikacije Sporazuma iz Prespe i istakla da „namerava da informiše i poslednjeg grčkog građanina o aspektima sporazuma“, s Makedonijom, prenosi makedonska TV Telma.

„Smatramo da je važno da se održi TV duel s liderom opozicije, dok će u nedeljnim izdanjima grčkih listova biti objavljen ceo tekst sporazuma pre nego što počne proces njegove ratifikacije“, navodi se u saopštenju iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Nakon sinoćnjeg izglasavanja poverenja Ciprasovoj vladi, očekuje se da Prespanski sporazum sutra bude dostavljen parlamentarnom Odboru za spoljne poslove i odbranu, a da se ključna sednica o ratifikaciji održi sledeće nedelje.

U međuvremenu, Prespanski sporazum ponovo je potresao političku scenu u Grčkoj, ovaj put dovodeći do podele u političkoj partiji Potami (Reka).

Potpredsednik ove stranke Jorgos Mavrotas izjavio je da njegova stranka nije promenila stav prema Prespanskom sporazumu, ali je pitanja kako će to biti izraženo tokom glasanja u Parlamentu.

„Razmotrićemo sve opcije koje postoje. Balansirano da podržimo Sporazum, a istovremeno da ne odobrimo vladinu praksu“, rekao je Jorgos Mavrotas.

Deo poslanika iz redova stranke Potami podržava Sporazum iz Prespe, dok se deo njih protivi, što se u grčkom društvu tumaći kao mogućnost za ponavljanje scenarija s podelom stranke Nezavisni Grci, doskorašnjeg koalicionog partnera u vladi.

Diplomatsku notu koju je Makedonija poslala vlastima u Atini kako bi oficijalno izvestila da je Skoplje završilo „svoj deo posla“ iskorišćena je i u sinoćnjem obračanju Ciprasa u grčkom parlamentu.

„Prvo, termin nationality odnosi se isključivo na državljanstvo i ne definiše ili sugeriše pitanje nacionalnosti. Drugo, jezik naših suseda, kao što je istaknuto i u samom sporazumu, priznat je na konferenciji UN 1977. godine i pripada grupi južnoslovenskih jezika“, objasnio je grčki premijer.

Prema grčkom Ustavu, Sporazum iz Prespe ne mora biti izglasan od strane većine poslanika kako bi stupio na snagu, ali kao što je objasnio predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis, sporazum bi trebalo da bude izglasan od strane 151 od 300 poslanika grčkog parlamenta zbog dobrobiti zemlje i da se pokaže da takva većina postoji. U suprotnom, kako je istakao Vucis, postojala bi različita tumačenja Sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.