U trendu

Grčki poslanici izglasali paket reformi ključnih za novi plan pomoći

Grčki parlament usvojio je prošle noći i drugi paket reformi koji zahtevaju grčki poverioci kao preduslov za otpočinjanje pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći Grčkoj.

Zakon je usvojen iako su neki poslanici premijera Aleksisa Ciprasa odbili da ga podrže, kao i pri glasanju prošle nedelje kada je donet prvi kombinovani zakon o nizu mera za manjenje državne potrošnje i povećanje budžetskih prihoda koje zahtevaju poverioci.

Od ukupno 298 prisutnih poslanika, 230 je glasalo za reformu građansko-pravnog procesnog zakona da bi se olakšala plenidba imovine dužnika, i za rekonstrukciju banaka po direktivama EU. Protiv su glasala 63 poslanika, a pet je bilo uzdržano.

Iz vladajuće radikalne levičarske partije Sirize, poslušnost Ciprasu je ovog puta otkazao 31 od njenih ukupno 149 poslanika, jedan manje nego u glasanju o prvom zakonu prošle srede. Tada su 32 poslanika Sirize bila protiv, plus šest uzdržanih, a jedan odsutan.

Bivši ministar finansija Janis Varufakis koji je prošle nedelje glasao protiv zakona, ovog puta je glasao za.

Kao i prošle srede Siriza je veliku većinu od 230 glasova dopbila zahvaljujući poslanicima svog koalicionog partnera, nacionalističke desne partije ANEL, i glsovima opozicije. Prošle nedelje za zakone je glasalo 229 poslanika.

Ovo drugo glasanje po hitnom postupku za nedelju dana znači da mogu da počnu pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima sa EU i MMF-om prihvaćen u načelu. Očekuje se da bi ova pomoć mogla da se usvoji do sredine avgusta.

Grčkoj je potrebno da završi pregovore o tom paketu pomoći pre 20. avgusta kada joj dospeva da plati dugove od preko tri milijardi evra Evropskoj centralnoj banci.

Ispred parlamenta hiljade ljudi su sinoć demonstrirale dok se raspravljalo o zakonima, a u jednom trenutku su izbili i sukobi kada su demonstranti gađali policiju „molotovljevim koktelima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar