U trendu

Grčki sud odbacio žalbu grupe udruženja na sporazum s Makedonijom

U prvom slučaju te vrste, stalno veće Vrhovnog upravnog suda Grčke je u prvom stepenu odbacilo zahtev grčkih „svemakedonskih“ udruženja za poništavanje, kao protivustavnog, sporazuma Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva, koji su 17. juna potpisali ministri inostranih poslova.

Ipak, o tom glavnom medju nizom zahteva udruženja, raspravljaće se još jednom, na decembarskoj plenarnoj sednici Vrhovnog upravnog suda, objavljeno je danas u Atini.

Sudsko veće nije prihvatilo osnovni stav podnosilaca zahteva da je sporazum obavezujuć, čak i ako ne stupi na snagu.

Udruženja tvrde da su odluka NATO da Makedoniju „uslovno pozove“ u članstvo – ako ispuni sporazum, i takodje uslovni stav Evropske unije da iduće godine odluči o tome da li će početi pregovore o prijemu Makedonije, „unapred stvorili situaciju koja će Skupštinu Grčke dovesti pred svršen čin kada bude odlučivala o ratifikaciji sporazuma, jer postoji rizik međunarodne odgovornosti zemlje, ako to ne uradi“.

Sudsko veće je procenilo da ipak nije tako, jer je sporazumom predvidjeno da neće biti ratifikacije dok njegove odredbe ne budu ispunjene – referendum u Makedoniji o prihvatanju sporazuma i izmena njenog ustava što se predvidja najranije za kraj ove godine.

Udruženja „svemakedonskih“ organizacija tvrde i da postoji i „neposredna opasnost od gubitka naziva ‘Makedonija’ za grčke proizvode“, kao i „druge velike ekonomske posledice“ i „osporavanje grčkosti“ robe i robnih oznaka Grčke.

Sudsko veće je ocenilo da se ta tvrdnja odnosi na „neizvesne buduće okolnosti“ koje „nisu direktno izazvane sadržinom sporazuma“ Grčke s Makedonijom, i da „nema konkretne pravne povezanosti (sporazuma) s konkretnim proizvodima, robnim markama ili kompanijama koje bi bile direktno pogođene sprovođenjem sporazuma“.

Udruženja tvrde i da je direktna posledica sporazuma „revizija udžbenika uz falsifikovanje grčke istorije“, ali Vrhovni upravni sud je odgovorio da je i ta posledica „buduća, a neizvesna, jer (iz sporazuma) ne proizlazi da neposredno predstoji revizija udžbenika, a kamoli u kojem pravcu bi ona išla, ukoliko komisija zadužena za to uopšte odluči da će biti revizije“.

U presudi se dodaje da se, uostalom, „zakonitost akata koji se odnose na školski program može osporiti pred Vrhovnim upravnim sudom u kasnijoj fazi“.

Sudu su se zajedno žalili „Svegrčka federacija kulturnih udruženja Makedonaca“ i 13 „svemakedonskih“ udruženja grčkih iseljenika.

Oni zahtevaju da se sporazum s Makedonijom „stavi van snage i otkaže“ jer se njime krši Član 27 Ustava, prema kojem se pre potpisivanja sporazuma zahteva izglasavanje sporazuma u Skupštini Grčke, i to s većom, kvalifikovanom većinom, jer „podrazumeva promenu geografskih pojmova“ u regionu Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.