U trendu

Grčki sud odbio da teroristi koji štrajkuje glađu obustavi izdržavanje kazne

Sud u grčkom gradu Lamiji odbio je u četvrtak da obustavi izdržavanje kazne Dimitrisu Koufodinasu, zatvorenom ekstremnom levičaru, teoristi i ubici koji je hospitalizovan jer mu je život u opasnosti posle skoro dva meseca štrajka glađu.

Dimitris Kufodinas (63), vođa akcija nekadašnje ekstremno levičarske terorističke grupe „17. novembar“ koju je policija rasturila 2002. godine, počeo je štrajk glađu 7. januara u zatvoru visoke bezbednosti zahtevajući premeštaj u zatvor u Atini, blizu svoje porodice.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, smešten je u bolnicu u Lamiji još krajem januara gde je ipak nastavio štrajk gladju, a poslednje dve nedelje stanje mu je kritično i održavaju ga u životu na odeljenju intenzivne nege.

Sud je u četvrtak odbacio njegov zahtev za obustavljanje izdržavanja kazne, presudivši da pogoršanje njegovog zdravlja nije posledica bolesti, već njegove odluke da stupi u štrajk glađu i žeđi.

Lekar u bolnici u Lamiji, Hristos Georgiadis, svedočio je na sudu da zatvorenik „još ima bistar um, ali njegovi organi su u kritičnom stanju“.

U petak bi isti sud koji je odbacio obustavljanje izdržavanja kazne, trebalo da presudi o drugom zahtevu zatvorenika, za premeštaj u zatvor u Atini.

Dimitris Kufodinas je u zatvoru 18 godina pošto je 2003. godine osuđen zbog političkih ubistava 11 osoba od 1980. i 2000. godine, medju kojima 1989. godine poslanika Pavlosa Bakojanisa koji je bio zet sadašnjeg premijera Kirijakosa Micotakisa i otac sadašnjeg predsednika Opštine Atina, Kostasa Bakojanisa.

Dok Vlada Micotakisa povodom slučaja Kufodinasa ponavla da se „u pravnoj državi zakon odnosi na sve“, vodja vodeće stranke opozicije, levičarske Sirize, bivši premijer Aleksis Cipras pozvao je „vladu da promeni stav“ jer je „ljudski život vrhunsko dobro, čak i ako je neko osuđenik“.

Mnogobrojni levičarski skupovi su proteklih nedelja održani u Grčkoj za podršku Kufodinasu, a u četvrtak uveče je u Atini više od 1.500 ljudi demonstriralo zahtevajući da mu se odobri premeštaj u zatvor u Atini kako bi prekinuo štrajk glađu.

Na molbe javnosti, ove nedelje se u spasavanje života Kufodinasa uključila i Grčka pravoslavna crkva slanjem jednog visokog sveštenika u bolnicu, ali na kraju ponudivši kažnjeniku samo „spasavanje duše pokajanjem“ što je Kufodinas odbio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.