U trendu

Grlić-Radman: Odnosi sa Srbijom nisu zadovoljavajući, Vučićeva pobeda očekivana

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da pobeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji očekivana, ali ne u tolikom postotku, i ocenio da odnosi dve države nisu zadovoljavajući.

U izjavi novinarima posle trilateranog ministarskog sastanka Hrvatske, Italije i Slovenije u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, Grlić Radman je izrazio nadu da će biti „volje“ da se sva otvorena pitanja izmedju Beograda i Zagreba reše.

Kao glavno pitanje koje opterećuje hrvatsko-srpske odnose, Radman je naveo pitanje 1.858 nestalih iz rata 1990-tih, prenela je agencija Hina.

On je pozdravio ulazak Tomislava Žigmanova u skupštinu Srbije i upozorio da Beograd i dalje nije ispunio odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005. Hrvatska, dodao je, u parlamentu ima tri garantovana mesta za predstavnike Srba.

„Drago nam je da je predstavnik hrvatske manjine, koji istina nije nastupio kao samostalna stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nego u koaliciji Zajedno za Vojvodinu, uspeo da donese mandat i imamo Hrvata u narodnoj skupštini“, istaknuo je Grlić Radman.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije osudili su danas u zajednikoj izjavi rusku agresiju na Ukrajinu i upozorili da treba sprečiti bilo kakvo prelivvanje rata iz Ukrajine na zapadni Balkan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar