U trendu

Gruevski: Albanac Dzaferi će na kratko biti predsednik MKD

BUDIMPEŠTA – Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer koji je dobio azil u Mađarskoj kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi na kratko biti predsednik Makedonije.

Gruevski nije isključio mogućnost da je izborni tajming prvog i drugog kruga određen u dogovoru vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao.

Podsetio je da mandat Ivanova završava 12. maja, a da je drugi krug predsedničkih izbora zakazan za 5. maj.

„Male su šanse da u periodu od sedam dana Državna izborna komisija usvojio konačne rezultate. Nije isključeno da je to dogovor između Socijaldemokratskog saveza i DUI kako bi se u tom vakum periodu potpisale svi zakone koje aktuelni predsednik nije potpisao“, naglašava Gruevski u intervjuu za makedonski portal Infomaks.

Govoreći o lideru vladajuće SDSM, premijeru Zoranu Zaevu, Gruevski kaže da on nije tranzicioni političar, već produkt novog vremena.

Za Gruevskog usvajanje Zakona o privatizaciji, odnosno sama privatizacija koja je na osnovu pomenutog zakona legalizovana predsvlja najveći kriminal jer je, kako kaže, njime ozakonjena kriminalna privatizacija u zemlji.

Takođe, ističe da su sve investicija, sa kojima se aktuelna vlast na čelu sa Zaevim hvale, u Makedonije ušle u vreme njegove vlade, dok je na vlasti bio VMRO-DPMNE.

(Tanjug)

Napišite komentar