U trendu

Gruevski osumnjičen i u slučaju Aktor

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je danas istragu protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog favorizovanja grčke kompanije Aktor za izgradnju autoputa Demir Kapija – Smokvica.  

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai je rekla da je grčki Aktor na insistiranje Gruevskog izabran za izgradnju te deonice autoputa na jugu Makedonije, iako je italijanska kompanija Toto imala bolju ponudu.

Pored Gruevskog u slučaju nazvanom „Aktor“ osumnjičen je i tadašnji ministar za saobraćaj i veze Makedonije Mile Janakieski.

Prema Specijalnom tužilaštvu, Gruevski je Janakieskom naložio da eliminiše italijansku kompaniju, budući, kao što je rekao, Toto u Makedoniji „zastupaju komunjare (članovi konkurentske partije SDSM)“ i da dodeli izgradnju grčkom Aktoru.  

Tadašnji ministar za transport i veze je, navodi se, naložio članovima komisije da izaberu Aktor, čime je država oštećena za 7.811.593 evra.

Pored toga, kako prenose mediji, u slučaju „Aktor“ ima sumnji i za pranje para, koje je sprovodeno preko četiri kompanije koje su zaposlenima isplaćivale ogromne plate, koje su odmah u mestu Negotino na jugu zemlje pretvarane u evre i davane Grcima na ruke.

Na taj način je, prema Specijalnom tužilaštvu, „oprano“ 31.856.811 evra u periodu od 2012. do 2016. godine. Protiv grčke kompanije Aktor se za izgradnju autoputa kroz Makedoniju, prema ranijim informacijama, istraga vodi i u Grčkoj.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.