U trendu

Gruevski treći po promociji kriminala, Djukanović na prvom mestu

Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski je na trećem mestu po zaslugama za promociju kriminala, korupcije i negradjanskog društva u 2015. godini na listi koju je napravila medjunarodna Mreža za izveštavanje o organizovanom kriminalu (OCCRP).

Kako prenose makedonski mediji bliski opoziciji, Gruevski je prvi Makedonac koji se našao na listi koju pravi ta medjunarodna organizacija  (occrp.org/personoftheyear/2015/index.html).

„Makedonski premijer Nikola Gruevski prisluškivao je novinare i opoziciju, proganjao je političke protivnike i učestvovao je u prikrivanju ubistava“, navodi se u saopštenju OCCRP.

Za ličnost godine u 2015. zaslužne za promociju kriminala, korupije i negradjanskog društva OCCRP proglasio je crnogorskog premijera Mila Djukanovića, a na drugom mestu je porodica predsednika Azarbejdžana Ilhama Alijeva, koja, kako se navodi, poseduje veliki udeo u ekonomiji, pljačka državu i tako se bogati.

OCCRP je konzorcijum 22 komercijalna i neprofitna istraživačka centra i nekoliko stotina novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom iz više desetina zemalja Evrope i centralne Azije. Ta mreža formirana je 2006. godine, jedna je od navećih svetskih organizacija u istraživačkom novinarstvu i godišnje napravi  više od 60 istraživanja.

Svake godine novinari članovi OCCRP iz više od 30 država glasaju u izbori za ličnost godine koja je zaslužna za promociju organizovanog kriminala i korupcije. Medju „pobednicima“ su prethodnih godina bili i ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Azarbejdžana Ilham Alijev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar