Gutijeres: Gruevski i funkcioneri Vlade Makedonije odgovorni za napade na novinare

Vladini funkcioneri i političari, medju kojima i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, snose jasnu odgovornost za nedavne napade na novinare u Makedoniji, ocenio je danas u Skoplju generalni sekretar Evropske federacije novinara  (EFJ) Rikardo Gutijeres (Ricardo Gutiérrez).

On je na konferenciji za novinare rekao da vladini funkcioneri u Makedoniji koriste „nenovinarsku retoriku“ i da ima pritisaka na novinare kojima se preti i zatvorom.

„Novinari u Makedoniji se, uz pretnje, suočavaju i sa zatvorom. Mekedonija je jedna od pet zemalja u Evropi u kojoj ima novinara u zatvoru, uz Tursku, Azarbejdžan, Crnu Goru i Rusiju“, rekao je Rikardo Gutijeres, preneli su lokalni mediji.

On je istakao da je potpuno neprihvatljivo za evropske standarde da se novinaru dugo drže u pritvoru, kao što je slučaj u Makedoniji.

„Ovo je moja četvrta poseta Makedoniji od 2013. i još sam zabrinut za stanje u medijima“,  rekao je Gutijeres koji je podržao zahtev Udruženja novinara Makedonije da budu kažnjeni počinioci nasilja nad novinarima.

Predsednik tog udruženja Naser Selmani je osudio eskalaciju nasilja nad novinarima u Makedoniji gde je prošle godine zabeležen rekordan broj napada na njih.

„Broj napada na novinare povećan je prošle godine što govori o jasnoj tendenciji eskalacije nasilja. Polovina od registrovanih 45 napada u protekle četirti godine desila se 2016, a samo u prva tri meseca ove godine još pet napada“, rekao je Selmani i ponovio poziv vlastima da kazne nasilnike, ističući da će u suprotnom snositi odgovornost za eventualne posledice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike