U trendu

Hafington post: Na Balkanu divlja korupcija a svi političari su povezani s mafijom

Predsednica Adriatic Instituta Nataša Srdoč opširno je pisala za ugledni američki portal Hafington post o ulozi NATO-a u Istočnoj Evropi, kao i sprezi politike i mafije, dok je Crnu Goru označila kao „centar međunarodnog kriminala“.

„Korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili verodostojnost. Na primer, Crna Gora je najnovija članica i centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance, koji im dolaze u goste -Bil Klinton, Madona, Džin Mekejn…

Tu postoji neverovatan paradoks – dok se lobiranje i ulepšavanje slike korumpiranih članova NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu završiti u zatvoru i neko ih može pretući i ubiti za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmera i ozbiljnih pretnji za nacionalnu sigurnost“, piše Srdoč.

Ona dodaje kako su poslednje dve nove članice NATO-a zemlje koje nimalo ne poštuju zakone a to je jedan od osnovnih uslova za pristupanje organizaciji.

„Većina tih zemalja je otvoreno i duboko povezana s mafijom“, kaže Srdoč.

Moizes Naim, član savetodavne grupe The Carnegie Endowment, naziva Crnu Goru „mafijaškom državom“ u kojoj visoki vladini činovnici postaju deo ako ne i vođe kriminalnih preduzeća tako da odbrana i promocija njihovih poslova postaju službeni prioritet i oni tada iskorišćavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili moć“.

Nataša Srdoč se na kraju osvrće i na čuvenu „Balkansku rutu“ koja prolazi kroz Rumuniju, Bugarsku, Albaniju, Srbiju, BiH i Hrvatsku.

„U državama članicama koje se nalaze na Balkanskoj ruti granice nisu osigurane, što omogućava prolaz teroristima i divljanje korupcije u simbiozi s organizovanim kriminalom. Izveštaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutovanje, nabavku oružja i finansiranje. U poslednjih 18 meseci Balkanskom je rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom. Oni se potom spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike“, zaključuje Srdoč.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar