U trendu

Hag RAZOTKRIO nezgodnu zaostavštinu hrvatskog „oca domovine“

Hrvatski portal Index.hr preneo je opširni tekst agencije AFP o tome kako je presuda Haškog tribunala šestorici hrvatskih generala u vezi sa ratnim zločinima u BiH razotkrila nezgodnu zaostavštinu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana kojeg naziva „ocem“ Hrvatske.

Navodi se da „turisti koji avionom putuju u glavni grad Hrvatske sleću na novi aerodrom “Franjo Tuđman“, nazvan po “ocu domovine“ – koji se spominje u nedavnoj osuđujućoj presudi Haškog suda“.

Podseća se da je „nedavna presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostala u senci dramatične smrti bosansko-hercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka, koji je popio cijanid nakon što su mu sudije potvrdile kaznu za ratne zločine počinjene 90-ih godina prošlog veka u BiH“.

„Ali, možda je još veći značaj za Hrvatsku imala sudijina ocena Tuđmana, koji je umro 1999. godine, ali je za većinu Hrvata i dalje heroj zbog činjenice da je Hrvatska pod njegovom vlašću postala nezavisna, uprkos greškama u njegovoj autokratskoj vladavini“, piše u tekstu ove agencije koji prenosi hrvatski portal.

Navodi se da je „u presudi Haškog suda šestorici optuženih Hrvata jasno rečeno da je Tuđman delio njihovu zamisao o etničkom čišćenju muslimana u pokušaju ujedinjenja Hrvata u regionu“ i podseća da je „u ratu u BiH 1992.-1995. između Hrvata, Srba i muslimana stradalo oko 100.000 ljudi“.

U tekstu se podseća na „burne reakcije u Hrvatskoj na hašku presudu“, među kojima ističu ocenu „Novog lista“ prema kojoj je „mrlja na hrvatskom vođstvu 90-ih dovela u pitanje sve ono što mislimo o sebi“.

Navodi se da je „uprkos presudi, 18. godišnjica Tuđmanove smrti obeležena 10. decembra uobičajenim komemoracijama širom Hrvatske“ i da su „vodeći hrvatski dužnosnici položili vence u bojama hrvatske zastave na impozantan Tuđmanov grob od crnog mermera u Zagrebu“.

Tuđman je bio komunistički general koji je s vremenom postao nacionalistički disident, navodi se u tekstu i dodaje kako je vodio Hrvatsku u periodu otcepljenja od Jugoslavije.

Pogled na „domovinski rat“ kao oslobodilački rat „protiv srpskih agresora“ je opšteprihvaćen u Hrvatskoj, ali mišljenja o Tuđmanovoj ulozi u konfliktu u BiH nisu tako monolitna, piše u tekstu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, takođe iz HDZ-a, žestoko je kritikovao hašku presudu, insistirajući pritom da je Tuđmanova politika prema BiH „uvek bila usmerena prema očuvanju njenog teritorijalnog integriteta“.

U tekstu se podseća i da je bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte rekla 2001. godine da je Haški sud bio spreman podignuti optužnicu protiv Tuđmana u trenutku kad je umro od karcinoma 1999. godine.

Ocenjuje se i da Tuđman nije mario za demokratske reforme, zbog čega je Hrvatska bila međunarodno izolovana i podseća da je na Tuđmanovoj sahrani bio uočljiv izostanak stranih državnika.

Iako su se hrvatski lideri koji su preuzeli vlast nakon Tuđmana, čak i oni iz njegove stranke, u početku distancirali od Tuđmanove kontaminirane ostavštine, pomak udesno 2012. godine doneo je svojevrsni „rivajval“ Tuđmanovog imena, ali i represivnih tendencija, navodi se u tekstu koji prenosi Index.

Takođe se ukazuje da su u poslednjih nekoliko godina medijske slobode u Hrvatskoj pale i dodaje da aktivisti upozoravaju na rastuću atmosferu netolerancije.

„Političari opet prihvataju Tuđmanovu negativnu ostavštinu i to je jako štetno“, upozorava Vesna Teršelič iz Dokumente, udruženja koje se bavi ratnim zločinima počinjenima u ratovima nakon raspada Jugoslavije.

Markus Taner, specijalista za Balkan i autor knjige Hrvatska: Nacija iskovana u ratu, sumnja da presuda Haškog suda može imati veliki uticaj i značaj s obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije i NATO-a.

(Tanjug)

Napišite komentar