U trendu

Han: Bitno je da izbori u Makedoniji budu fer

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je za EU odlučujuće da se izbori u Makedoniji sprovedu na fer, transparentan i demokratski način i da nije važno da li će svi učestvovati.

„Važan je kvalitet izbornog procesa. Na toj osnovi možemo da pravimo sledeće korake“,  rekao je Han u intervjuu za bugarski list Kapital, čije izvode je prenela Televizija Telma.

Evrokomesar za proširenje je podsetio da dogovor opozicije i vlasti o rešenju političke krize ima mnogo elemenata i da su parlamentarni izbori 24. aprila samo jedan od njih.

Deo elementa iz dogovara Pržino su ispunjeni, makar, kako je rekao, i posle kranjeg roka koji je bio predvidjen za to.

„Razume se, u ovako osetljivoj situaciji dobro je da se ima nacionalni koncenzus. Ali treba da prihvatimo i da je to možda i nedostižno. Ono što je značajno za nas je da su izbori fer i demokratski“,  rekao je Han.

Evropski zvaničnik je dodao da EU radi sa OEBS-om, koji će poslati posmatrače na izbore, kako u pripremnoj fazi, tako i na sam izborni dan.

Premijer Makedonije Emil Dimitriev je juče rekao da će prevremeni parlamentarni izbori  biti održani 24. aprila i da nema osnova za bilo kakvo odlaganje, ocenivši da je neprihvatljiv zahtev opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) za novim datumom izbora.

SDSM smatra da se dogovor iz Pržina ne poštuje i da nema dovoljno vremena da se do tog datuma pripreme kredibilni i fer izbori.

Vladajuća većina u kojoj su VMRO DPMNE i DUI u Sobranju Makedonije je, ipak, 18. januara bez saglasnosti SDSM donela odluku da se izbori održe kako je dogovoreno, a da se Sobranje samo raspusti 60 dana pre izbora.

Dogovor iz Pržina su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Tim sporazumom bi trebalo da se razreši kriza u Makedoniji koja je počela na proleće 2014, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora ocenio da su lažirani i odbio da udje u parlament.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.