najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Han: Podrška EU za fer izbore u Makedoniji

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je, nakon neuspešnih pregovora sa liderima četiri makedonske stranke, danas poručio da Evropska unija ostaje posvećena celovitoj podršci za garantovanje slobodnih i fer izbora u Makedoniji.

„Uveravam gradjane, bez razlike kakvu konačnu odluku će doneti lideri, mi ćemo obezbediti celovitu podršku za za slobodne i fer izbore“, napisao je Johanes Han na svom Tviter profilu, a prenose makedonski mediji.

Nakon neuspeha sinoćnjih pregovora u Pržinu, Han je ocenio da je Makedonija u veoma teškoj situaciji i da je shvatio da nije moguće da se postigne dogovor medju sve četiri relevantne političke partije o odražavanju vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila.

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji nisu sinoć uspeli da se na sastanku sa evrokomesarom Johanesom Hanom dogovore oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora, jer opoziciona SDSM ne pristaje da izbori budu održani 24. aprila zato što nisu ispunjeni svi uslovi dogovora iz Pržina.

„Pregovori su propali. Nema dogovora i mi nećemo učestvovati na izborima 24. aprila“, izjavio je predsednik SDSM Zoran Zaev, nakon skoro devetočasovnog sastanka u vili Pržino, rezidenciji Evropske unije u Skoplju, koji je završen posle ponoći.

Zaev je istakao da njegova stranka ne pristaje da učestvuje na izborima zbog toga što birački spisak nije pročišćen i što nisu obavljene reforme u medijima. Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kako je rekao, nastavlja da se zalaže za fer i demokratske izbore u Makedoniji.

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski rekao je da su njegova stranka i dve stranke Albanaca u Makedoniji, DUI i DPA, bile spremne da postignu dogovor oko izbora i optužio Zaeva da ne želi izbore, jer zna da će da ih izgubi.

„Taj čovek je samo u krizi aktuelan i veruje da će samo preko krize da dodje na vlast“, rekao je Gruevski koji je kao predsednik vlade deponovao uslovnu ostavku vezanu za datum izbora.

I lider DUI, koja je deo vlade, Ali Ahmeti potvrdio je da su se, osim SDSM, preostale tri partije složile da bude ispunjeni svi uslovi koji su postavljeni dogovorom iz Pržina iz juna, kojim bi trebalo da bude rešena politička kriza u Makedoniji.

„Treba da se postigne konsenzus i o tome ćemo razgovarati narednih dana. Napor za konsenzusno rešenje je u interesu svih, a partije treba da stave opšti interes isred partijskog“, rekao je Ahmeti.

Lider albanske partije DPA Menduh Tači nije želeo da komentariše rezultate sastanka, ističući da ključnu izjavu treba da da evrokomesar Johanes Han.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike