U trendu

Han pozvao Makedonce da se uzdrže od nasilja

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas političke partije i gradjane Makedonije da se uzdrže od nasilja, ističući da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

Han je tviteru napisao da je odgovornost političara da se vrate za pregovarački sto.

U Skoplju su sinoć povredjeni jedan novinar i dva fotoreportera i demolirana je Narodna kancelarija predsednika Makedonije Djordja Ivanova u centru grada tokom protesta gradjanskih organizacija protiv odluke Ivanova da abolira sve političare protv kojih se vode postupci.

Demostranti su se sukobili sa policijom, koja je privela 13 osoba.

Demonstracije koje je organizovao gradjanski pokret „Protestujem!“ podržala je opozicija predvodjena Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM), koji smatra da je Ivanov odlukom o aboliciji političara izvršio državni udar i traži njegovu ostavku.

Tom abolicijom su najvećim delom daljeg postupka oslobodjeni funkcioneri vlade i vladajuće VMRO DPMNE, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage vezane za aferu prisluškivanih razgovra.

Aferu je početkom prošle godine pokrenuo lider opozicionog SDSM Zoran Zaev koji je mesecima javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da udje u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovodjenje tog dogovora sada u zastoju, uz medjusobno optuživanje SDSM i VMRO DPMNE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.