Han: U EU nema mesta za one koji veličaju ratne zločince

SARAJEVO – Uoči održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da u EU nema mesta za one koji veličaju ratne zločince, „na kojoj god strani oni bili“, te dodao da se moraju poštovati sve odluke međunarodnih sudova.
„Konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžicu zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj istoriji“, rekao je Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, a prenosi Avaz.

Ponovio je da Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji sa bosanskohercegovačkim političkim liderima da oni moraju biti primer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala, te naglasio da oni treba da se uzdržavaju od bilo kakvih izjava ili dela koja bi mogla da dovedu pod sumnju pitanje nezavisnosti procesa.

Takođe, kako je rekao, oni moraju da izbegavaju i da osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije, a „sve države se moraju jednodušno obavezati i to pokazati rečju i delom da su opredeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo pre nego što uđu u EU“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike