U trendu

HDZ BiH: Džaferovićeve izjave udar na temelje BiH

SARAJEVO – Programska deklacija SDA o potrebi uspostavljanja Republike BiH i zapaljive poruke funkcionera te stranke i člana Predsedništva BiH, Šafika Džaferovića, podigle su tenzije i između Bošnjaka i Hrvata u toj državi.

Džaferović je, naime, pre tri dana prilikom posete Bugojnu rekao da je upravo u tom gradu „agresor pokazao svu svoju nemoć naspram Armije RBiH, a svaki pripadnik Armije RBiH koji je učestvovao u toj herojskoj odbrani može da oseća samo najveći ponos, i zbog vojne i zbog moralne supremacije u odnosu na agresorske sile”.

Reagujući na izjave Džaferovića, oglasila se HDZ BiH saopštenjem u kojem poručuje da je Hrvatsko vijeće odbrane odigralo nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine.

Ocenili su da su Džaferovićeve izjave udar na temelje BiH, ali i suživota, istoroijskih vrednosti i identiteta Hrvata.

„Istupi Šefika Džaferovića zasnovani su na promovisanju zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, dodak su dezorijentisanom političkom delovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma“, naveli su iz HDZ BiH.

Poručuju da nekadašnji prvi „bezbednjak“ Bošnjaka i to, podsećaju, upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH koristi opasnu zamenu teza da bi prikrio etničko čišćenje Hrvata u Bugojnu u leto 1993. od ABiH, odnosno jedinica „El Mudžahid“ u njenom sastavu.

„Za mučenja i zlostavljanja zatočenih pripadnika HVO-a u logorima u Bugojnu postoje brojna svedočenja, ali se očito vrlo uspešno zataškava odgovornost Dževada Mlaće, Selme Cikotića i drugih visokih zvaničnika dužnosnika Armije BiH kao i njihovo procesuiranje. Tada je odveden 21 zarobljeni pripadnik HVO-a, od toga tri su tela pronađena, a za 18. se još traga“, navodi se u saopštenju preneo je portal Dnevnik.

Džaferović, ističu iz HDZ BiH, traži opravdanje za etničko čišćenje Hrvata Bugojna, a uzrok vidi u navodnom zločinu HVO u bugojanskom selu Vrbanji 1992.

Navode da pravda u BiH nije ista za sve narode i građane, o čemu svedoci upravo „slučaj Bugojno“.

Dosadašnja istoriografska istraživanja ukazuju, navodi se, da je ABiH više pobila i proterala Hrvata, nego HVO Bošnjaka.

To, kažu, i Džaferović sam zna na osnovu popisa stanovništva iz 2013. u poređenju sa oni iz 1991.

Nakon ovakvih lažnih optužbi, i udara postavlja se pitanje: Da li je to Džaferovićev pokušaj zataškavanja istrage o njegovoj ulozi i ulozi AID-a o pripremi pripadnika Al-Kaide na terorističke napade 11. septembra 2001. na Njujork ili još gorih zločina širom sveta s obzirom da zna kome je sve potpisao i omogućio državljanstvo BiH, navode iz HDZ BiH.

„Džaferovićeva satanaizacija pobijenih i proteranih bugojanskih Hrvata od ABiH je u funkciji zataškavanja tih zločina i procesuiranja odgovornih iz ABiH ali i zataškavanju istrage zbog zločina zbog kojih je sam odgovoran….“, navode.

Dodaju da su HVO i Hrvati branili ovu zemlju i sada je brane za razliku od drugih koji je i ovakvim izjavama koje daje bošnjački član Predsedništva BiH na najdirektniji način ruše.

„Hrvatski branitelji dali su veliki žrtvu za svoju domovinu i neće dopusti da se istorija iskrivi iskrivi na ovako opasan način“, poručoli su iz te stranke.

U odgovoru Džaferovića HDZ-u BiH stoji da je on uvek govorio istinu, pa i u Bugojnu, te ako mu ne veruju neka, kako je naveo, pročitaju presudu tribunala za šestorku Herceg-Bosne i ništa im više neće trebati.

„Tenzije dižu oni koji veličaju udružene zločinačke poduhvate, koji se protive presudama Haškog tribunala i do njih je, nije do mene“, kazao je Džaferović za sarajevski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.