U trendu

HDZ BiH traži ostavke članova CIK zbog izbora u Mostaru

MOSTAR – HDZ BiH zatražio je danas ostavke i procesuiranje članova Centralne izborne komisije BiH, koja 27 dana od lokalnih izbora u Mostaru nije objavila rezultate, optužujući tu instituciju za „kriminalne radnje“, dok je SDP BiH pozvao na ponovno brojanje svih glasačkih listića.

HDZ BiH u saopštenju izražava očekivanje da će članovi CIK biti procesuirani, jer su ignorisali dokaze o nezakonitom fiktivnom prebacivanju bošnjačkih birača u većinska hrvatska gradska područja, prenosi Hina.

HDZ BiH je pozvao „nelegalnog predsednika CIK BiH i članove da podnesu neopozive ostavke i prestanu da prikrivaju teška krivična dela“.

Nakon što je ponovnim prebrojavanjem dela biračkih mesta Bh blok dobio dodatni, sedmi mandat koji je ranije bio pripisan bošnjačkoj koaliciji koju predvodi SDA, iz SDP-a BiH u subotu su od Suda BiH zatražili ponovno prebrojavanje svih listića.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanske županije sa sedištem u Mostaru je na osnovu prigovora o fiktivnim prijavama bošnjačkih birača pokrenulo istragu koju sprovodi uz asistenciju policije iz te županije.

Prema poslednjim rezultatima izbora za Gradsko veće Mostara pobednik je HDZ BiH s 13 odbornika, sledi SDA koalicija koja je osvojila 11 mesta, dok su Bh blok koji čine SDP BiH i Naša stranka i partnerska Prva mostarska partija dobili sedam mandata.

Hrvatska republikanska stranka ima tri, a još je jedino srpska lista Ostajte ovđe prešla izborni prag s jednim odbornikom.

CIK BiH po Izbornom zakonu mora u roku od 30 dana da objavi rezultate lokalnih izbora, a taj rok ističe u sredu, 20. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.