U trendu

HDZ bira novog predsednika, jedini kandidat Andrej Plenković

Do sada vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas bira novog predsednika, a jedini kandidat za tu funkciju je poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Andrej Plenković.

On će na toj funkciji zameniti Tomislava Karamarka koji je prošlog meseca podneo ostavku pošto je HDZ u Saboru srušio svog premijera i vladu, a nije uspeo da sastavi novu parlamentarnu većinu.

Ovo su drugi izbora za šefa HDZ za samo tri meseca. Na izborima 17. aprila Karamarko je, takodje kao jedini kandidat, izborio drugi predsednički mandat s glasovima više od 90.000 članova stranke. Šef HDZ bira se po načelu „jedan član-jedan glas“, a pravo glasa ima oko 220.000 članova stranke.

Plenković je u svom izbornom programu naveo da mu je glavni cilj vraćanje poverenja birača.

Pošto je Karamarko stranku gurnuo dublje prema ekstremnoj desnici, što se videlo iz velikog uspeha kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na unutarstranačkim izborima, ali i iz izbora koalicionih partnera, Plenković se pred nove izbore izjasnio za približavanje stranke centru.

U medijskim istupima, budući predsednik HDZ je rekao da HDZ vidi kao državotvornu stranku hrvatskog naroda, kao okupljajuću, narodnjačku stranku koja baštini demohrišćanska načela i koja će biti deo evropskog desnog centra.

Plenković je rodjen 1970. u Zagrebu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Od 1994. je radio u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i bio na više funkcija u zemlji i inostranstvu. U HDZ je od 2011. godine, a bio je i poslanik u Saboru Hrvatske.

Kao i Tomislavu Karamarku člansku kartu mu je uručila tadašnja predsednica stranke Jadranka Kosor, koja je u medjvremenu isključena iz stranke.

Plenković je od 2013. poslanik u Evropskom parlamentu.

Andrej Plenković će biti peti predsednik HDZ-a, posle Franje Tudjmana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.