U trendu

HDZ da nadje novu većinu ili novi izbori

Potpredsednik hrvatske Vlade i lider Mosta Božo Petrov tražio je danas od većinskog koalicionog partnera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da izadje s novom parlamentarnom većinom ili da ponudi novog potpredsednika Vlade ili da se raspišu izbori.

Petrov je novinarima ispred vlade rekao da je za političu krizu kriv lider HDZ-a i prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko zbog čega HDZ treba da okonča krizu, prenela je Hina.

„Podsećam da je cela situacija nastala zbog političke odgovornosti samo jedne osobe. Niti gospodin Orešković niti ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Mi smo dali priliku HDZ-u više puta da se stabilizira, pa čak otrpeli i šamare u kojima se celo vrijeme spominje famozno preslagivanje“, rekao je Petrov.

Glavni sekretar HDZ-a Ivan Milšević rekao je ranije danas da ta stranka ima dovoljno glasova za novu parlamentarnu većinu i da će u novoj Vladi mesto premijera biti u rukama HDZ-a, mada nije naveo kako će obezbediti većinu u parlamentu.

Petrov je rekao da HDZ ima dve opcije.

„Prva je da konačno postroje tih 76 saborskih zastupnika koji su navodno rezultat njihovog danonoćnog preslagivanja zadnjih par dana ili da ponude prvog potpredsednika Vlade kao predlog da ova Vlada nastavi normalno funkcionisati. Pa ako nisu u stanju napraviti niti prvo niti drugo, onda mislim da je vreme da se raspišu novi izbori“, rekao je Petrov.

Petrov je na pitanje je li svih 12 poslanika Mosta jedinstveno rekao da ta stranka nije na prodaju i da su spremni poginuti jedan za drugoga.

Hrvatska se našla u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je premijer Orešković tražio ostavke lidera stranaka vladajuće koalicije, HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, zbog njihovih narušenih odnosa.

Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, dok je Karamarko isprva takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju poverenje HDZ-a. Karamarko je juče rekao da je spreman da ode iz Vlade, ali da treba da odu i Orešković i Petrov, ali da HDZ treba da da novog mandatara.

Svemu je prethodilo otkrivanje afere „Konsultantica“, odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia Karamarkove supruge, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.