U trendu

Hebrang: Izbaciti ćirilicu i naplatiti ratnu štetu od Srbije i Crne Gore

ZAGREB – Nekadašnji ministar odbrane i zdravstva Hrvatske i funkcioner HDZ-a Andrija Hebrang traži izbacivanje ćirilice iz Vukovara i naplatu ratne štete od Srbije i Crne Gore u visini od 300 milijardi dolara.

U intervjuu za Nedeljni tjednik, Hebrang traži “ukidanje terora ćirilice”, jer je, kako kaže, ćirilični natpis je bio „na svakoj ispaljenoj granati“.

„U novoj godini priželjkujem zakon o Vukovaru, s kojim bi se, bar
delimično, odužili gradu koji je slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske“, naveo je Hebrang, inače, nakeda blizak saradnik prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Hebrang, sada profesor u penziji, želi da izjednači nastavne programe u srpskim školama sa hrvatskim programima, odnosno da srpska deca uče istoriju onako kako je vidi hrvatska strana.

On navodi da treba naplatiti novac od tužbe Srbiji i Crnoj Gori za ratnu ekonomsku štetu, preneo je portal Narod.hr.

Prema njegovim navodima, reč je o šteti u visini „devet izgubljenih bruto domaćih proizvoda (BDP) ili oko 300 milijarda dolara“.

Hebrang tvrdi da „nije završen ni rat iz 1945. godine jer stotine hiljada pobijenih bez suda nisu pronađeni, a jedva jedan odsto tih grobnica je otkopan“.

Hebrang podržava reviziju istorije i tvrdnje kvaziistoričara da Jasenovac nije bio konclogor, te da su partizani činili veće zločine od ustaša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.