U trendu

Hiljade gradjana protestovale u Zagrebu zbog reforme školstva

Više hiljada gradjana okupilo se danas na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića protestujući zbog celovite reforme školstva, prenela je agencija Hina.

Demonstranti su nosili pištaljke, trube, balone i transparente na kojima su bile ispisane poruke „Znanje, ne dogma“, „Hod za obrazovanje“, kao i „Ne reformi po srpskom planu i programu, to je uništenje hrvatskog jezika, kulture i države“.

Organizatori protesta rekli su novinarima da skup nije politički organizovan, a predstavnik inicijative „Hrvatska može bolje“ Nikola Baketa dao je vlastima rok do petka da Hrvatski sabor donese rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom interesu.

Demonstranti takodje traže da u sprovodjenju reformi glavnu reč imaju stručnjaci, a ne političari, a na pitanje da li iza protesta stoji Socijaldemokratska partija, Baketa je odgovorio da ta stranka nije u stanju da organizuje bilo kakav protest.

Učesnici protesta rekli su da je hrvatska Vlada za šest meseci pet puta zaustavljala i pokretala reformu, dok ni prethodna vlast nije bila ništa bolja.

Spor oko reforme školstva čiji je cilj osavremenjenje pristupa učenju i da učenici kritički misle, nastao je pošto je saborski Odbor za nauku zaključio da je potrebno proširiti radnu grupu sa još 10 članova, zbog čega je svih sedam članova Ekspertske radne grupe podnelo ostavku.

Protest je organizovalo više od 300 gradjanskih organizacija i sindikata, a zahtev učesnika je i da se obrazovanje ne koristi za stranačko prepucavanje.

Posle jučerašnjeg sastanka predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministra nauke, obrazovanja i sporta Predraga Šustara s dosadašnjim predsednikom Ekspertske radne grupe Borisom Jokićem, organizatori protesta su poručili da nema razlike u izjavama deklarativne podrške u odnosu na prethodna tri puta,. i da Šustar više ne može da vodi resor koji mu je poveren.

Podršku celovitoj reformi školstva i ekspertskoj radnoj grupi okupljenoj oko Borisa Jokića do sada je peticijom putem interneta dalo više od 35 hiljada građana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.