U trendu

HK: Zaključi NSRS ne doprinose miru

SARAJEVO 16. avgusta (Tanjug) – Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra da je NSRS suspenzijom izveštaja, o događajima u Srebrenici iz 2004. godine, zloupotrebio instituciju u svrhu predizborne kampanje i da, kako tvrde, ta incijativa ne doprinosi miru, poverenju i suočavanju s istinom u BiH.

„Usvajanje inicijative za poništavanje Izveštaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, a koji je Vlada Republike Srpske usvojila prije više od 14 godina, predstavlja direktan vid zloupotrebe institucija u svrhe predizborne kampanje i prikupljanja političkih poena pred oktobarske izbore, na nekorektan način“, navodi se u saopštenju ovog komiteta.

Smatraju da se tom, kako navode, inicijativom otvara pitanje zašto različiti, navodno konstruktivni predlozi i ideje, vezano za pomenuti Izveštaj vlade Republike Srpske, nisu razmatrani u proteklih četrnaest godina kada je on i usvojen, nego se to čini sada, neposredno pred početak predizborne kampanje u BiH.

Navode i da NSRS, takođe, kao najviše zakonodavno telo Republike, nije mesto u kome je trebalo raspravljati o ovom izveštaju, posebno ne o onim delovima, koji su zasnovani na sudskim presudama vezanim za zločine u Srebrenici.

„Uvereni smo da će ova Inicijativa značajno i dugoročno kompromitovati institucije Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, u regionu i u svetu, te da to nije doprinos izgradnji mira, poverenja i suočavanja sa istinom, nego sasvim suprotno“, stoji u saopštenju koje je prenela regionalna N1 tv.

Obeshrabrujuće je, kažu, i nesnalaženje opozicije u Republici Sprskoj, koja prilično naivno upada u ovu prizemnu političku zamku koju joj aktuelna vlast postavlja pred izbore.

„Pozivamo političke lidere u BiH da preuzmu punu odgovornost za izgradnju dugoročnog i stabilnog mira u BiH, zasnovanog na poštovanju i afirmaciji univerzalnih humanističkih i demokratskih vrednosti, a ne izazivanju međuetničke i međureligijske netrpeljivosti, strahova i mržnje“, saopšteno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske donela je odluku da odbaci Izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 15. do 19. jula 1995. godine, koji je sačinjen 2004. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.