U trendu

Hladan talas na Balkanu, smena snega i kiše

SARAJEVO – Hladan talas stigao je u zemlje Zapadnog Balkana i dok se u Hrvatskoj zabelelo, u Federaciji BiH je proglašen crveni alarm zbog najavljenih padavina, na Mavrovu, u Makedoniji, debljina snežnog pokrivača dostigla je 25 centimetara.

U Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vreme, a u Federaciji BiH je izdato crveno uozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Upozorenje je izdato u trajanju od 22 sata, do 21. novembra do 15 sati.

Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopćeno je iz FHMZ.

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Sneg ili susnežica se očekuju na području Krajine i zapadne Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne.

Zabelelo je i u Hrvatsko, a sneg i dajle pada u većini predela centralne Hrvatske, i u Gorskom kotaru.

Snega će biti i dalje na planinama, gde se očekuje formiranje snežnog pokrivača. Na Sljemenu visina snega je jedan centimetar.

U nižim predelima dominiraće uglavnom kiša poslepodne. Kiša će se pri dnu lediti i stvarati opasnu poledicu, pa se vozači pozivaju na oprez.

Uz padavine, duva neprijatan veter severnog pravca, na Jadranu bura, posebno ispod Velebita, koja otežava saobraćaj.

Sneg i susnežica u delovima Hrvatske najavljen je i za sutra, a od srede se najavljuje otopljenje sa kišom.

Najviše snega u protekllih 24 sata palo je na Mavrovu u Makedoniji, gde je visina snežnog pokrivača dostigla 25 centimetara.

Velika količina kiše je pala u Bitolju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar