U trendu

HR: Ministar Kujundžić skinuo odgovornost za smrt mladića

ZAGREB – Nalaz obdukcije potvrdio je da je mladić Mateo Ružić iz Zaprešića u Hrvatskoj, preminuo zbog astme i srčane mane, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravlja Hrvatske, a resorni ministar tvrdi da bi se to dogodili da se u tom trenutku nalazio bilo gde na svetu.

Stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku 13. avgusta su uradili obdukciju kojom je utvrđeno da je Mateo umro zbog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, tačnije mane krvnih sudova, a rezultati nisu ranije objavljeni dok Ministarstvo nije dobilo dozvolu oca preminulog mladića.

Prema rečima ministra zdravlja Milana Kujundžića mladić bi umro i, kako je rekao, niko ne bi mogao da ga spase da se u tom trenutku nalazio na bilo kom mestu na svetu.

Mateo je umro na ulici u nedelju 12. avgusta, a njegova smrt je izazvala ljutnju građana Zaprešića i cele Hrvatske, jer u prvoj ekipi Hitne pomoći nije bilo lekara, a ni neophodne opreme, pa su mu prvu su mu prvu pomoć pružili prolaznici i bolničarka.

Druga ekipa Hite pomoći u kojoj je bio i lekar na lice mesta je došla tek nakon 27 minuta, ali mladiću više nije bilo spasa.

Zbog katastrofalne organizacije Hitne pmoći niko se ne oseća krivim, a javnost traži smenu ministra i poziva nadležne na odgovornost.

„Sistem Hitne medicine u ovom slučaju nije zakazao, niti je bilo propusta u postupanju“, rekao je ministar Kujundžić, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje o njegovoj odgovornosti ministar je naglasio kako je kao moralan čovek koji je u ovom trenutku odgovoran za sistem zdravstva, od prvog dana govorio da će dati ostavku ako se ustanovi da je sistem zakazao.
„Sada se potvrdilo da je sistem funkcionisao, a kao drugo, potvrđeno je da je u osnovi to bila nagla smrt“, kazao je Kujundžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.