U trendu

HRT: Uhapšen osumnjičeni za zločine u ratu 1990-ih

Hrvatska policija uhapsila je danas na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo Danu Lukaića, navodno osumnjičenog za ratne zločine, javila je Hrvatska radiotelevizija.

Njegovo hapšenje je potvrdio član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji je prisustvovao komemoraciji za žrtve ustaškog logora Jadovno.

„Obavešten sam o tome malopre. Ovde kao što znate nema telefonske veze, ali smo mi pokrenuli neke aktivnosti drugim putem“, rekao je Ivanić novinarima i dodao da će pratiti situaciju.

Po navodima televizije, Lukaić je početkom 1990-ih bio komandant logora Manjača u BiH gde su zatvarani i mučeni Bošnjaci i Hrvati. Navodno je priveden u Zagreb.

U organizaciji Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu obeleženo je sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu. Program je kasnio dva sata, jer je policija na graničnom prelazu uhapsila Lukaića.

Predsednik udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić rekao je da je hrvatska policija smatrala da Lukaića treba privesti, ali da nema informacija o čemu se zapravo radi.Dodao je da je Lukaić „čestit i pošten čovek“, član udruženja, koji godinama učestvuje na komemoracijama u Jadovnom gde je 1941. ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.