U trendu

Hrvati razbesneli Srbiju i CEO region, ali sada su dobili SNAŽAN odgovor

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su danas na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regioni i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smaraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici.

Ministri su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju.

Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje ovog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rešenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su dogovorili da svaka zemlja sprovodi mere u zaštite sopstvenih interesa na načcin kako sama odluči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.