Hrvati u panici: Čak i Srbija napreduje brže od nas!

Zagrebački portal „Indeks“ zabrinuto konstatuje da „čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske“.

Prema navodima „Indeksa“, dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku.

„Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima, koji su nas prestigli i već daleko odmakli, pa su se pretvorili u razvijene evropske zemlje — neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU — tako bismo za koju deceniju mogli da se čudimo kako nas je prestigla Srbija, koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja“, piše „Indeks“.

U nastavku analize postavlja se pitanje da li će za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas radnici iz Srbije dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)? Prognoza za Hrvatsku nije dobra, jer ako nastave, kao do sada, da tapkaju u mestu, onda je to vrlo verovatan scenario.

Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 odsto, dok je za Srbiju predviđen rast od oko 4 odsto.

Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju, Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 odsto, pa su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 odsto, na svega 1,2 milijarde dolara.

4 komentara
 1. Milovan

  Da vama srbijanci nije Vucica.Pocrkali bi od gladi.

 2. citac

  napreduje ali samo u rikverc…

  1. Anonimni

   Citac jedi g….

 3. Anonimni

  Hrvati, ne brinite, dok je Vucko na vlast, mirno spavajte !!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike