U trendu

Hrvati zabrinuti: Mladi sve više žive sa roditeljima, bakama i dekama

Prema podacima Eurostata prosečno evropsko domaćinstvo u 2016. godini sastoji se od 2,3 člana, s time da je u Hrvatskoj zabeleženo najveće prosečno domaćinstvo (od 2,8 članova), dok je najmanje u Švedskoj (1,9 članova), a nakon nje u Nemačkoj i Danskoj (2 člana/ice).

Švedska je i neupitni evropski šampion po samo jednom članu ili članici; takvih je u ovoj skandinavskoj zemlji 52 posto, dakle više od polovine. Najmanje domaćinstva koja se sastoje od jednog člana ima na Malti, tek 20 posto. U Hrvatskoj jednočlanih domaćinstava ima oko 23 posto.

U desetogodišnjem periodu od 2006. do 2016. godine Hrvatska je i jedina članica Evropske unije u kojoj se povećao broj članova prosečnog domaćinstva i to s na 2,7 na 2,8 članova. To ne svedoči o porastu stanovništva, nego najverovatnije o činjenici da je dugogodišnja ekonomska recesija rezultovala spajanjem različitih generacija u jedno kućanstvo.

S druge strane, u proseku se domaćinstvo u istom desetogodišnjem periodu najviše smanjilo u Litvaniji, sa 2,8 na 2,1 člana. Litvanija se ističe i po tome što ima najmanji udeo domaćinstva koja se sastoje od parova s decom (17 posto), kao i parova bez dece (14 posto). Litvanija je u tom periodu pogođena velikim talasom iseljavanja stanovništva, što objašnjava zašto se tako drastično smanjio broj članova domaćinstva u ovoj baltičkoj državi.

Najviše dvočlanih domaćinstava koja se sastoje od parova bez dece ima u Finskoj (32 posto), dok je u Irskoj najviši deo domaćinstava koja se sastoje od para sa decom u odnosu na ostatak Evropske unije, i to 28 posto.

U svakom slučaju, ovi podaci Eurostata prilično su jasan odraz ekonomske situacije u Hrvatskoj, kao i prevladavajućih konzervativnih vrednosti hrvatskog društva. Hrvatska se, ukazuju Eurostatovi podaci, zapravo vraća u vreme prve polovine 20. veka kada je više generacija jedne porodice živelo pod istim krovom, što je kad se uporedi sa trendovima u ostatku Evropske unije još jedan pokazatelj nazadovanja, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar